Data dhe ora e marrjes
lun gen
2000
00 :00
Koha e datës së kthimit
lun gen
2000
00 :00
Cmimi me i mire
Cilësia e shërbimit me çmime të arsyeshme
Anulim falas
Brenda 72 orëve para marrjes së automjetit
Kilometra të pakufizuar
Nuk ka kufi për lëvizjet tuaja

Si të Drejtohemi me Siguri në Makinë në Shqipëri

Të udhëtosh me makinë në Shqipëri është padyshim zgjedhja ideale për të shijuar plotësisht mrekullitë e vendit. Me makinë do të mund të vlerësoni më mirë pamjet e saj piktoreske, të ndaloni gjatë rrugës për të admiruar pamjet magjepsëse dhe të zbuloni traditat e pasura të vendit. Rrjeti rrugor shqiptar ndonjëherë nuk është në gjendje perfekte dhe sinjalistika është shpesh e përafërt, megjithatë peizazhet e mrekullueshme natyrore, përzierja e kulturave dhe stileve që do të përjetoni gjatë udhëtimit tuaj do t’ju kompensojnë për çdo ndërprerje gjatë rrugës.

Për këtë arsye menduam të hartonim një Vademecum (nga gjuha latine: manual ose udhëzues që mbahet vazhdimisht pranë për konsultim) me informacione të dobishme për qëndrimin tuaj, pasi ka disa gjëra që duhet t’i dini plotësisht përpara se të udhëtoni.

Leje drejtimi ndërkombëtare

Fillimisht, ju kujtojmë se, nëse leja juaj e drejtimit është lëshuar në një vend që nuk i përket Komunitetit Evropian, duhet të keni me vete një leje drejtimi ndërkombëtare të vlefshme (ajo zgjat një vit nga data e lëshimit). Licencat që përmbajnë karaktere jo latine duhet të përkthehen në shkronja latine nga Ambasada ose Konsullata. Përndryshe, ne nuk do të mund t’jua dorëzojmë automjetin dhe, në çdo rast, nuk do të mund të udhëtoni.

Rregullat bazë

Në Shqipëri drejtoni automjetin duke mbajtur djathtas dhe duke parakaluar në të majtë. Drejtimi i automjetit me dritat anësore dhe dritat e ulëta të ndezura është i detyrueshëm në të gjitha llojet e rrugëve; autostrada, rrugë urbane dhe jashtë urbane. Përdorimi i rripave të sigurimit, para dhe pas, është gjithmonë i detyrueshëm.

Sigurimi i përgjegjësisë civile të automjetit është i përfshirë në tarifë dhe pajisjet e detyrueshme të përbërë nga një trekëndësh reflektues dhe një xhaketë me reflektim të lartë vijnë bashkë me automjetin. Është e nevojshme të vishni një xhaketë shumë reflektuese në rast ndalimi urgjent në skajin e djathtë të rrugës dhe të vendosni trekëndëshin paralajmërues të paktën 50 metra nga automjeti i prishur.

Parkimi

Këshillohet parkimi në vende të mbrojtura, në hapësirat e vëna në dispozicion nga hotelet apo restorantet ose përdorimi i zonave të parkimit me pagesë; këto zakonisht janë të kufizuara dhe të shënuara me tabela, zakonisht gjenden në dyqanin më të afërt të produkteve të duhanit apo të produkteve të lidhura me to (tobakino).

Rrugët në Shqipëri

Shqipëria nuk mbahet për rrjet të gjerë autostradash dhe duhet të keni kujdes që të mos largoheni nga rrugët kryesore, pasi mund të gjendeni në rrugë të këqija. Infrastruktura rrugore është përmirësuar ndjeshëm gjatë viteve të fundit; shumë rrugë janë zgjeruar dhe disa janë rindërtuar. Rrjeti i autostradave është pa pagesë, por ende nuk mbulon të gjithë vendin, megjithatë po ndërtohet dhe zgjerohet vazhdimisht.

Kufijtë e shpejtësisë

Shpejtësia në Shqipëri brenda qendrave të populluara është 40 km/orë, jashtë qendrave të populluara është80 km/orë, në superstrada është 90 km/orë dhe në autostrada është 110 km/orë. Kushtet e pafavorshme të motit mund të zvogëlojnë kufijtë e lartpërmendur.

Sediljet dhe reduktuesit për fëmijë

Nëse fëmijët udhëtojnë në makinë me ju, është e nevojshme të merren masat e duhura për sigurinë e tyre. Para së gjithash, fëmijët duhet të ulen në sediljet e pasme dhe përdorimi i sexholinove për fëmijë është i detyrueshëm. Nëse keni ndonjë dyshim, stafi ynë me kualifikim të lartë është në dispozicionin tuaj dhe do të jetë në gjendje t’ju japë informacionin e duhur për të ndihmuar fëmijën tuaj të udhëtojë në siguri të plotë.

Udhëtimi në vende të tjera

Me Sicily by car, lejohet kalimi i kufirit nga Shqipëria në këto shtete: Kroaci, Greqi, Maqedoni, Bosnje dhe Hercegovinë, Mal i Zi, Kosovë. Mos harroni të informoni zyrën përkatëse të paktën 3 ditë përpara, duke dërguar një email në sbc@sicilybycar.al ose duke kontaktuar në numrin e asistencës +355-42233682. Kostoja e kalimit ndërkufitar është 60 €; do të duhet të blini edhe kartonin jeshil, i cili është i detyrueshëm për të udhëtuar brenda këtyre vendeve.

Çfarë duhet bërë në rast aksidenti

Është thelbësore të keni kujdes gjatë drejtimit të automjetit, por nëse nuk keni pasur fatin e keq të bëni një aksident rrugor, është mirë të dini se si të silleni. Në rast aksidenti në drejtimin e automjetit, me ose pa një palë, mbani mend se keni gjithmonë detyrimin për të deklaruar ngjarjen.

Më poshtë është një udhëzues i shkurtër se si të silleni në rast aksidenti:

  1. Sigurohuni që të mos ketë lëndime.

  2. Ruani qetësinë dhe shmangni debatet e ashpra me palën tjetër.

  3. Vendosni trekëndëshat reflektues të urgjencës në një distancë të sigurt nga automjeti për të paralajmëruar shoferët e tjerë në tranzit.

  4. Bëni fotografi të detajuara të vendit të aksidentit dhe automjeteve të përfshira. Numri i targës së këtij të fundit duhet të jetë i dukshëm.

  5. Telefononi policinë dhe prisni që të mbërrijë pa lëvizur automjetin.

  6. Kontaktoni qendrën tonë të shërbimit 24-orësh ndaj klientit në +355-42233682.

Ndihma rrugore

Në rast ndalimi aksidental ose dëmtimi të shkaktuar nga një aksident, telefononi asistencën rrugore +355-42233682

Numrat e urgjencës

Numrat kryesorë të urgjencës që duhen mbajtur mend janë:

  • Policia (ndihma e shpejtë): 112
  • Policia rrugore: 126

Qira afatshkurtër dhe mujore e makinave dhe furgonave. Rezervoni online dhe tërhiqeni mjetin në një nga zyrat tona në Tiranë ose Sarandë.